Hmmm… kaj točno je že Izberi sam?

Izberi sam je program Združenja DrogArt z glavnim namenom zmanjševanja škodljivih posledic alkohola med mladimi (saj veš – pred pitjem se dobro najej, vmes pij tudi vodo, poskrbi za varen prevoz domov in v primeru nadaljevanja zabave v postelji poskrbi za zaščito!) .

Ukvarjamo se tudi s temami kot so spolnost, komunikacija, konsenz, odnosi, duševno zdravje in še in še in še (namig: za več informacij prečekiraj naš Instagram in Tiktok profil).

Skratka, naš cilj je zmanjšati neželene posledice uporabe alkohola ter skupno ustvarjanje varnejšega in prijetnejšega nočno življenje za vse vključene!

Kaj pa lahko kot prostovoljec_ka počnem?

Pridružiš se nam na terenu, kaj pa drugega! 😀

To pomeni, da skupaj s soterenci_kami (vedno v ekipi – nikoli sam_a!) v klubih, na dogodkih na prostem, festivalih…:

  • deliš uporabne materiale za varnejše žuranje (kondomi, cedevita, čepki za ušesa…)
  • osveščaš o načinih zmanjševanja škode pri uporabi alkohola
  • v primeru zapletov reagiraš in nudiš prvo pomoč (ne skrbi – tudi na to te pripravimo!)
  • izzoveš mlade, da se preizkusijo v poligonu s pijanimi očalmi
  • deliš aftertaksi kupončke
  • sogovornicam_kom omogočiš uporabo čisto pravega alkotesta (tudi to imamo, tudi na to te pripravimo!)

Lahko poleg dela na terenu počnem še kaj drugega?

Seveda! Prostovoljke_ci ste lepo vabljene_i, da prispevate nove ideje in skupaj z nami ves čas izboljšujete naše aktivnosti.

Poleg tega lahko:

  • raziskuješ in pišeš članke o temah, za katere meniš, da bi bile mladim zanimive;
  • oblikuješ vsebine družbena omrežja in mlade informiraš prek Instagrama in TikToka
  • izvajaš zabavne Kahoot kvize o različnih temah
  • sodeluješ pri izvedbi delavnic in predavanj
  • postaneš del ekipe, ki mlade informira v šolah in dijaških domovih
  • prideš na vsa naša dodatna usposabljanja, delavnice, izobraževanja
  • spoznaš cel kup prijetnih ljudi 🙂
  • prideš do nas s svojimi idejami in jih z našo podporo razvijaš naprej

Kakšni pa so pogoji za pridružitev ekipi?

Izkušnje niso potrebne. Najpomembneje je, da rad_a delaš z ljudmi in se hkrati zabavaš. Od tebe pričakujemo vestnost, odzivnost in udeležbo na mesečnih sestankih terenske ekipe.

Sliši se super, ampak kako pa postanem prostovoljec_ka?

Prvi korak je vedno vzpostavitev stika. Kontaktiraj nas preko Instagrama, mejla ([email protected]), telefonske številke 040 813 228 ali pa se kar oglasi v naši pisarni na Jurčičevi 8 v Mariboru.

Po prvem stiku te bomo povabile_i na uvodni razgovor ob kavici, čaju ali cedeviti – da se bolje spoznamo in ugotovimo, kako lahko najbolje sodelujemo.

Zatem te čaka izobraževanje za terenske delavke_ce, kjer boš izvedel_a več o našem delu, aktivnostih, alkoholu in drugih substancah, komunikaciji, postavljanju meja, delu na terenu, možnih izzivih in načinih spopadanja z njimi.

Del izobraževanja je tudi usposabljanje iz prve pomoči, ki te bo opremilo s potrebnim znanjem za terensko delo (in pa življenje na sploh!)

Na izobraževanju poleg uporabnih informacij dobiš tudi skripto, ki si jo dobro prebereš in se pripraviš na izpit. Tega odpišeš kar v naši pisarni. Ne skrbi, ne gre za klasično šolsko ocenjevanje. Namen je le, da si na terenu zares pripravljen_a na vse možno!

Torej, izpit uspešno opravljen! Sedaj pa te čaka glavna poslastica – delo na terenu!

Dokler se ne počutiš zares usposobljeno_ega, te na terenu spremlja mentor_ica (izkušen_a terenska_i delavka_ec, ki te podpira, ti pomaga in ti je na voljo za vsa vprašanja). Po prvih par terenih se boš v Izberi sam majici najbrž že počutil_a kot riba v vodi – od takrat dalje so ti odprte vse poti. Dogodke, na katerih želiš informirati si izbiraš sam_a.

————————————————

Če ti ob sporočilu zatrepeta srce po dogodivščinah z nami, te vabimo, da se odzoveš in nam pišeš na Instagram profil, mejl [email protected] ali med 9. in 15. uro pokličeš na številko 040 813 228.

Prosta mesta se rada hitro zapolnijo, tako da hop po telefon in se dogovori za uvodno srečanje z nami še pred 1. 10. 2024!